maandag 30 december 2013

Cito oefenen

cito oefenenEr wordt veel geoefend voor de Cito-toets. Scholen hebben hier verschillende opvattingen over. Er zijn scholen die helemaal niet oefenen, maar ook scholen die voortdurend kinderen laten oefenen. Toch is de ervaring dat een goede oefening thuis nog meer effect heeft. Kinderen die op een leuke manier de Cito-toets oefenen ervaren dat de toets helemaal niet zo 'eng' is en zullen dus beter scoren.

Thuis de Cito-toets oefenen

Om thuis de Cito te oefenen is het goed om gedegen materiaal in huis te halen. Goed oefenmateriaal voor de Cito-toets kenmerkt zich als volgt:
  • het biedt voldoende mogelijkheden tot oefenen;
  • er zijn oefeningen op alle vlakken inbegrepen;
  • de vraagstelling van de Cito-toets wordt gehanteerd;
  • de vaardigheden die van leerlingen worden verwacht komen uitgebreid aan bod.

Geen spel

Een groot misverstand is dat de Cito-toets oefenen een spel moet zijn. Er zijn programma's en abonnementen op de markt die al spelenderwijs leren. Dit is geen goede manier van oefenen, omdat de Cito-toets zelf ook geen spel is. Oefenmateriaal moet dus vooral lijken op het echte materiaal. Daarmee wordt het beste effect behaald.

Samen de Cito-toets oefenen

Het kan voor kinderen een steun zijn als ouders samen met hun kind de Cito-toets oefenen. Dan kan namelijk nog een en ander makkelijk worden aangescherpt. Ook kan gekeken worden of er nog behoefte is aan extra uitleg of extra oefenmateriaal. 

1 reacties: